droge jeukende huid

Voorkom uitdroging

Winterjeuk

Een droge, jeukende huid wordt in de vaktermen ook wel winterjeuk genoemd. Herken je dat? Droge armen en benen die schilfers vormen en gaan jeuken? Je huid droogt uit en begint te schilferen, daarna gaat je lichaam stofjes aanmaken om de huid te herstellen. Dit jeukt. Daar ga je weer aan krabben en zo kunnen kleine wondjes ontstaan. Vaak doe je dit onbewust of in de nacht.

Drogere lucht, seizoensgebonden

In de winter gaat in huis en op je werk de kachel aan de binnenlucht wordt droger. Aan de andere kant wordt buiten de lucht ook droger. Hierdoor kan een droge, jeukende huid ontstaan. Dit heeft niets te maken met uitdroging door te weinig water drinken, maar door de wisseling van het seizoen. In de herfst ontstaan de winterjeuk vaak en kan aan blijven houden tot de lente. Een lange periode dus. Voorkom dat je hier last van hebt met de volgende tips.

Tips voor in je omgeving

  • Ventileer je woning. Zet ergens een raampje open.
  • Hang in je huis, waar kachels flink branden wat extra bakjes aan de verwarming met water

Tips voor de droge, jeukende huid

  • Niet elke dag douchen of baden en als je doucht maximaal 5 minuten douchen.
  • Niet te heet douchen maar een temperatuur van 35-36 graden aanhouden voor het warme water
  • Als je klaar bent met douchen een lekkere huidolie pakken en je lichaam hiermee insmeren. Spoel de overtollige olie af.
  • Droog je met een handdoek deppend af en je behoeft je lijf niet meer in te smeren.
Judith Huinink

Zelf aan de slag voor een jonger en frisser gezicht?

Start direct de online cursus gezichtsmassage en leer in 14 dagen alle technieken hoe jij je gezicht kunt masseren. Werken aan huidverbetering, minder rimpels én een stralende huid. Is het wat voor jou? 

Geplaatst in veroudering.